הקידמה וההתפתחות הטכנולוגית בשנים האחרונות הגבירה את הצורך ביצירת חללים סטריליים במקומות כמו בתי חולים, חברות הייטק, מפעלי תעשייה, מפעלי ביוטכנולוגיה, במוסדות ביטחוניים ועוד.
החללים הסטריליים האלו נקראים ״חדרים נקיים״ וכשמם כן הם- חדרים בהם שומרים על רמת ניקיון גבוהה במיוחד (גבוהה אפילו מזו שבחדר ניתוח) כאשר הפרמטר המרכזי שעל פיו נקבע האם החדר עומד בתקן ובמטרה לשמה הוא הוקם הוא מספר החלקיקים בעבור מטר עוקב.
מדוע חשוב לשמור על סטריליות גבוה בעת הקמת חדר נקי?
חדר נקי הינו חדר מבוקר המשמש לייצור של מוצרים כמו תרופות, שבבים ומכשור רפואי.
הייצור של אלו מצריך עבודה בסביבה מבוקרת וברמת ניקיון גבוהה ביותר על מנת למזער את הסיכוי שהמוצר יהיה מזוהם ברמה שמעבר לפרטי השחרור שלו.
המוצרים אותם מייצרים בחדרים הנקיים הינם עדינים במיוחד ואפילו גרגר אבק אחד יכול לשבש את הליך הייצור שלהם.
תכנון והקמת חדר נקי
הקמת חדר נקי בכל מקום שהוא בין אם מדובר במפעלים, בבתי חולים או בכל מקום אחר גורשת תכנון מקדים ומדוקדק ביותר המסתמך על הכרת המערכות הפנימיות ואמצעי הבקרה, ושילוב של שתי המערכות- הפנימית והחיצונית זו בזו.
כאשר אנו ניגשים לתכנון החדר ראשית נחשוב על התוצר הסופי ורק לאחר מכן נתחיל במלאכת ההרכבה.
הקמת החדר מתבצעת תוך שמירה קפדנית על סביבה נקייה ביותר.
הקמת הקירות נעשית במינימום קידוחים ושימוש בפעולות כמו סתימת חורים או ליטוש נעשות תוך שימוש בשואב אבק ובחומרי ניקיון ייעודיים במקביל.
כאשר מסתיים השלב הראשון של הקמת החדר ועוברים להתקנת המערכות המאזנות משתנה גם אופי הלבוש של הנוכחים בחדר והם לובשים חליפות מיוחדות על הבגדים על מנת למזער זיהום.
לאחר שהושלמה מלאכת ההקמה של החדר הנקי נערך ניקיון סופי תוך שימוש בחומרים ממיסים ולאחר מכן מתבצעת בדיקת חלקיקים כדי לוודא את כשירות החדר.
בבדיקה זו נבדקים המכשור בחדר, הקירות, התקרה והדלתות.